A Bridge Budapest nagyon büszke a Balabitra, hogy ilyen elkötelezetten állnak ki a Bridge missziója mellett. Sok sikert kívánunk nekik a tőkeinjekció utánra! A következőkben a Balabit alapítója, Györkő Zoltán válaszol aktuális kérdéseinkre. Bridge Fund és a Balabit: https://vimeo.com/237836904
Bejelentkezés Kitöltötték Blog
Digitális transzformáció, elkötelezettség: ez mind a Balabit, de mi változik a felvásárlás után?
A Bridge Budapest nagyon büszke a Balabitra, hogy ilyen elkötelezetten állnak ki a Bridge missziója mellett. Sok sikert kívánunk nekik a tőkeinjekció utánra! A következőkben a Balabit alapítója, Györkő Zoltán válaszol aktuális kérdéseinkre. Bridge Fund és a Balabit: https://vimeo.com/237836904

Fölvásárolták az egyik legsikeresebb magyar tech céget. Miért kellett eladni a Balabitot? Milyen konkrét napi változást jelent ez nálatok a működésben? Miként változik a dolgozók élete a cégnél?

 A Balabit felvásárlása a vállalat és az általa fejlesztett technológiák fejlődésének egy következő és sikeres lépése. A Balabit 2000-ben történt alapítása óta rendkívül intenzíven növekedett sokáig teljesen organikus módon tudott a régió legdinamikusabban fejlődő technológiai vállalatai közé tartozni, 2014 után pedig külső tőke bevonásának segítségével gyorsult tovább a fejlődése. A Balabit jelenleg 250 munkatársat foglalkoztat, helyi képviselettel rendelkezik New York-ban, Párizsban, Münchenben, Moszkvában és Londonban a budapesti és veszprémi fejlesztőközpont mellett. Globális viszonteladó hálózatának köszönhetően pedig termékeit a világ legnagyobb vállalatai és szervezeti használják. Az akvizíció révén, mely során a 600 főt foglalkoztató amerikai One Identity-vel olvad össze a vállalat egy nagyobb és szélesebb termékportfóliót, magasabb szolgáltatási szintet biztosítani képes szervezet jön létre, nagyobb piaci részesedéssel. Természetesen a legalább egy évig tartó integrációs folyamat hoz majd változásokat, de a cél, hogy bővüljön a hazai fejlesztőközpont a jövőben, amellett, hogy a cég kultúráját és az általa vallott értékeket megtartva építkezzünk tovább.IT biztonságban utaztok. Manapság rengeteg online betörésről, adatlopásról lehet szinte hetente hallani. Hogyan tartható fenn az emberek figyelme, veszélyérzete, nem kontraproduktív-e az edukáció, ha ennek következtében a felhasználók esetleg azt érzik, hogy szinte teljesen reménytelen a versenyfutás a visszaélések elkövetőivel?

 Az összes iparágban zajló digitális transzformációnak köszönhetően az IT-biztonság mind fontosabbá és fontosabbá válik. A legnagyobb szerepe éppen az edukációnak van, hiszen a kiberbűnözők ma már az esetek nagy részében nem számítógépeket, hanem felhasználókat támadnak különböző megtévesztésen alapuló módszerekkel, annak érdekében, hogy hozzáférést szerezzenek az informatikai rendszerekhez. Ha ez sikerült, akkor a biztonságtechnikai megoldások egy jelentős része már tehetetlen. Éppen ezért a biztonságtudatosság oktatása (hogyan kezeljük a jelszavakat, milyen oldalakat, csatolmányokat nyissunk meg, stb.) nagyon sokat segít, de ez sem teljes garancia. Éppen ezt a rést hivatottak a mi technológiáink betömni. Olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyek a felhasználói viselkedéseket és az aktivitásokat monitorozzák, és akár egy eltérő gépelési dinamikából, vagy egérmozgatásból képesek megállapítani, ha illetéktelen hozzáférés történik, vagy valaki a megszokott munkavégzésétől eltérő dolgot csinál. Ezzel valós időben tudjuk felismerni és ezt követően megakadályozni a visszaéléseket.  


Éppen a napokban, hetekben merült fel több, nemzetközileg tulajdonolt, ám általunk magyarnak tekintett vállalkozással kapcsolatban, hogy a külföldi tulajdonos megkérdőjelezhető üzleti húzásaival kapcsolatban visel-e üzleti felelősséget, kell-e tartania imidzs-vesztéstől, vagy kommunikációs krízistől. Noha esetetekben természetesen nincs ilyesmiről szó, de Vállalható Vállalkozásként van-e elvi forgatókönyvetek az ilyen helyzetekre? 

Fontos volt számunkra a felvásárláskor, hogy egy olyan céggel állapodjunk meg, mely mentalitásban, kultúrában hasonló értékeket képvisel. A One Identity kapcsán ebből a szempontból egy jó tulajdonosra találtunk. A Balabit alapítói, akik eddig is a cég menedzsmentjében dolgoztak továbbra is szerepet vállalnak majd a cég életében, és a magyar fejlesztőközpont vezetőiként funkcionálnak. Az a feladatunk, hogy az integráció során és azt követően is a legjobb lehetőségeket biztosítsuk a munkatársainknak, és az általunk kialakított értékek a jövőben is fennmaradjanak, gazdagodjanak.

2018-02-01
Szerző: Vállalható Vállalkozás