A Blueopes Zrt vezetője szerint igen, nagyon is! A fintech fejlesztések terén továbbra is szinte egyedülálló cég automatizálva kezeli az ügyfelek portfólióját. Faluvégi Balázs társ-alapító beszél nekünk erről a módszerről és a további versenyelőnyeikről. 
Bejelentkezés Kitöltötték Manifesztó Blog
Egy robot vajon adhat pénzügyi tanácsot?
A Blueopes Zrt vezetője szerint igen, nagyon is! A fintech fejlesztések terén továbbra is szinte egyedülálló cég automatizálva kezeli az ügyfelek portfólióját. Faluvégi Balázs társ-alapító beszél nekünk erről a módszerről és a további versenyelőnyeikről. 

Az egyik legígéretesebb fintech cégnek tartanak titeket. A roboadvisor mellett mi az az unikális képesség, ami ezeket az elismeréseket hozta?

 

A hazai és a régiós fintech szcénában is számos nagyon ígéretes startup van. Három olyan tényező van, ami miatt fel szokták kapni a fejüket akár a befektetők, akár az ügyfelek. Az egyik, hogy Magyarországon és a környező országokban még nem indult el a robo-advisor hullám, bizonyos tekintetben egyedül vagyunk jelen. A második a csapat: mindenki 10-15 év komoly szakmai tapasztalattal vágott neki ennek a történetnek, ráadásul ez a skillset eltérő területekről adódott össze, így jóval stabilabb és megalapozottabb szolgáltatást tudunk nyújtani már a kezdetektől fogva. A harmadikat a társadalom- és környezettudatos befektetésekre történő fókuszunk adja. A személyes értékpreferencia felmérésünk, az emögött álló algoritmus, az impact adatok digitalizált módon való megjelenése egyedinek számít egész Európában.

A Central European Startup Awards Legjobb Fintech cég díja és egyéb elismerések persze nagyon jól esnek, de az igazi elismerést minden cég esetén a vevők és egyéb stakeholder-ek megrendelései és visszaigazolásai mutatják. Tisztában vagyunk vele, hogy startup-ként még csak egy út elején járunk, és folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy az ügyfelek, munkatársak, partnerek továbbra is elégedettek legyenek velünk kapcsolatban.

 

 

Régebben kb 30 milliárd különböző összeállítású portfóliót tudtatok ajánlani az ügyfélnek. Azóta növekedett ez a szám vagy a minél precízebb ajánlásokat helyeztétek előtérbe?

 

Éppen attól tud a rendszer minél inkább precíz ajánlásokat megfogalmazni, hogy a végfelhasználók preferenciáit megismerve minél szélesebb tárházból tudjon választani. A szám nagyságrendileg nem változott, de az ügyféligények miatt bővülő eszköz univerzum természetes módon növeli a variációk számát. Bár a fő célpontokat a részvények és a kötvények jelentik, van érdeklődés az ETF-ekre, egyes kereskedelmi banki termékekre, illetve akár - ma már klasszikusnak mondható - befektetési alapokra is. Még egyes kriptodevizákkal kapcsolatban is érkezett kérés, de ezeknek a piacát egyelőre túlságosan instabilnak látjuk ahhoz, hogy egy robo-advisor rendszere kezelni tudja. A variációk számát tovább növelheti a végfelhasználók önkéntes alapon elérhetővé tett további háttere, illetve a személyes értékpreferenciák bővítése.

 

 

Egy fintech cégnél hogyan jelenik meg a fenntarthatoság vagy az ügyek melletti elköteleződés eszméje? Papírt nemigen használtok, de ezen felül tesztek-e mást pl társadalmi kérdésekben? Van-e olyan portfóliókezelési elv, hogy pl egy olajcéget nem ajánlotok ki annak, aki erre érzékeny? 

 

Valóban, a papírfelhasználást a jogszabályi kötelezettségek minimumára szorítottuk vissza, nem is emlékszem, hogy mikor nyomtattam ki bármit is, de az biztos, hogy hetek óta nem. Emellett mindenki a magánéletében is igyekszik az ökológiai lábnyomát csökkenteni, és a fenntartható és társadalmi oldalról is igazságos világhoz hozzájárulni. Van köztünk, aki fiatal vállalkozók mentorálását vállalja, van aki egy közhasznú alapítvány kuratoriumában van jelen. A magam részéről az otthonunk és a közlekedésünk területén is rengeteg lépést tettem az elmúlt években, ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó fából készült gerendaházat építtetek és plug-in elektromos autóval közlekedem.

A legfontosabb mégis a tevékenységünk és ennek a szolgáltatást igénybe vevőkre gyakorolt hatása. Sokan még csak nem is sejtik, hogy akár már egy néhány ezer eurós befektetés társadalom- és környezettudatos szempontból történő megváltoztatása több ezer négyzetméternyi esőerdő által elnyeltnek megfelelő CO2 kibocsátás csökkentést jelenthet a saját portfóliója esetén.

 A társadalom- és környezettudatos befektetések szakirodalmában két fő elvi irányzat valósul meg. Az egyik a negatív szűrés, amely az általad is említett példának megfelelően, a legrosszabb társadalmi vagy környezeti hatású vállalatok értékpapírjait szűri ki, így az olajcégeket is. Mi a másik - ennél sokkal szigorúbb - kritériumrendszert alkalmazzuk: a pozitív szűrést. Itt a cél már az, hogy az egyéb befektetés szakmai tényezőket is figyelembe véve a lehető legjobb impact-tel rendelkező cégek legyenek a portfóliókban, ráadásul úgy, hogy az a végfelhasználók személyes értékpreferenciáinak is megfeleljen. Mivel a pozitív szűrés sokkal erősebb feltételeket támaszt, így nálunk nincs olajcég egyetlen portfólióban sem. 

 Visszatérve a kérdésed elejére: van egy pont, ahol egyelőre cégen belül nem sikerült az előzetes elképzeléseket megvalósítani: ez a nők szerepvállalása a cégben. Kvótákat ugyan nem alkalmazunk, de minél hamarabb szeretnénk, ha több nő lehetne a csapat tagja, vezetői szinten is. Sajnos mi két olyan terület keresztmetszetében vagyunk, ahol nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte kizárólag férfiak jelentkeznek egy-egy új pozícióra, nevesül a befektetési és az informatikai szektor. Szerencsére egyre több helyen javul a nemek közötti arány az oktatásban, így a jövőben remélhetőleg egyre többen lesznek, akikkel együtt fogunk tudni dolgozni.

 

 

 

 

Te is megosztanád másokkal a saját történeted? Írj nekünk IDE!

 

Ismersz tudatos és átlátható vállalkozást? Ajánlj nekünk másokat ITT!

2018-04-04
Szerző: Vállalható Vállalkozás